Titri kendinden büyük insancıklar

Titri kendinden büyük insancıklardan o kadar çok var ki etrafımızda, elini sallasan titri kendinden büyük insanlara çarpıyorsun. Birisiyle tanışıyorsun, ne gereği varsa adından sonra hemen göreviniz? nerde çalışıyordunuz? mesleğiniz gibi sorular geliyor, o sırada ismini unuttu bile... ilgilendiği karşısındakinin titri, title i her neyse...


En sefdiğim ise "Chief Executive Assistant" böyle koca koca yazılıyor, kartın arkasında da bu laftan anlamayan öküzler için olsa gerek bir de türkçesi yazıyor. Üst düzey yönetici asistanı. E ne iş yani? ne yapıyosun? Bağlı olduğu kişinin iş yemeğindeki restoran rezervasyonlarını yapıyor, uçak biletini alıyor, saati sabahın beşine kurup online check-ın den ona en konforlu koltukları satın almaya çalışıyor. Ulen kes safsatayı bildiğimiz sekretersin işte. 3-5 bin TL para alan bir sekretersin. Niye Chief Executive Assistant ? Gücüne mi gidiyor sekreter titri? Sekreterlik kötü bişey mi ki?

Sekreter denince insanın aklına, telefonun inter-com düğmesine basıp "Kızım içeri gel sana mektup yazdırıcam " diyip kucağına oturtup bacaklarını okşayan bir patron imajı mı geliyor? Ya da kızım şu üst raflardaki satış klasörünü alıver bir zahmet diyip, dikiz mi yapacaklar? Bunlar en son rahmetli Benny Hill Show larda oluyordu.

İnanın bana, aldığı maaş üç otuz olup da insan kaynaklarının taktığı titriyle kasıla kasıla gezen o kadar çok denyo var ki etrafta...

Yeni bir haber duydum, yurdumuzun tanınmış deniz taşımacılık şirketlerinin fransız ekolünden gelen büyük patronun çocukları, iyi okullarda okumuş falan, işin başına geçiyorlar, ama büyük patron hala en tepede. Neyse bu yeni yetmeler hemen Human recources management team kuruyor, ardından strategic human resources planning yapıyorlar, bir action plan hazırlayıp, knowledge based ve skill based training ler düzenliyorlar. Ass-essment centerlar kurup, recruitmentlarını interviewlardan sonra temin ediyorlar.


Sonuç ne mi oluyor? Baba  bunların tamamının fasafiso olduğunu görüp, şirkete hiçbir avaantaj getirmediğini görüp, dünya para harcanarak kurulan bu departmanlara, onların yöneticilerine xtiri çekiyor.


Özetle yılların personel müdürlüğü human resources management oldu, işin boku çıktı...

4 comments:

kjşhşkjh said...

"turkcell teknoloji uzmanı" turkcell e bağlı, turkcell bordorsu ile çalışan kişidir. Ne asgari ücretinden bahsediyorsunuz. Sizin zannetiğinizden daha çok teknik bilgi konusunda müşterilerine yardımcı olur. Şayet doğrusunu öğrenmek istiyorsanız TİM merkezlerine uğrayın yeter

Anonymous said...

TURKCELL DE ÇALIŞAN TEKNOLOJİ UZMANLARI MÜŞTERİLERİMİZİN TEKNOLOJİYİ YAKINDAN TANIYABİLMELERİNİ SAĞLAYAN;MÜŞTERİ İHTİYAÇLARINI BELİRYEREK İHTİYACA UYGUN ÜRÜN ALIMINI GERÇEKLEŞTİREN ;MÜŞTERİLERİMİZİN YAŞADIĞI PROBLEMLERİ EN KISA SÜREDE ÇÖZÜME KAVUŞTURAN ÇALIŞANLARDIR.
MÜŞTERİLERİMİZE NASIL YARDIMCI OLABİLİRİM İFADESİ YAKLAŞAN ;YAPTIKLARIN İŞİN EĞİTİMİNİ ALARAK NASIL DAHA İYİ OLABİLİRİM DÜŞÜNCESİNE SAHİP OLAN ÇALIŞANLARI TANIMADAN ASGARİ ÜCRETE ÇALIŞAN SADECE ÜNVANI OLAN ASLINDA YAPTIKLARI İŞİN ÖNEMSİZ OLDUĞUNU BELİRTEN BU YAZIDA ;ÖN YARGI ;CAHİLCE GELİŞİ GÜZEL YAZILMIŞ ;ARAŞTIRILMAMIŞ CÜMLELER BULDUM.BENSE BU YAZIDA SİZİN YAZDIKLARINIZI OKUYARAK ÖN YARGISIZ;ŞUNU BELİRTMEK İSTİYORUM TÜM TEKNOLOJİ UZMANLARI İŞİNİ SEVEN TURKCELL BÜNYESİNDE BELİRLİ BİR KARİYERİ OLAN PERSONELLERDİR.TEK BİR SÖZÜM OLACAK SİZE LÜTFEN BİR İLETİŞİM MERKEZİNE UĞRAYARAK TAM ANALAMIYLA GÖZLEMLEYEREK DENEYİM EDİNEREK ELEŞTİRİNİZİ YAPINIZ:)

SELMA said...

DENEYİMLERİNİZ SONRASI YORUMLARINIZI TAKİP EDECEĞİM..

Mert BALIN said...

Selma hanım öncelikle görüşleriniz için teşekkürler. Bahsi geçen yazımı iki sene öncesine ait. Şimdi tekrardan okuduğumda, hem biraz sert hem de doğru mesajı vermediğini farkettim.

Konunun özü şu, Benim TİM çalışanları ile bir derdim yok, derdim, günümüzdeki şişirme görev tanımları. TIM reklamı bunun sadece bir örneğiydi.

Bu devirde ben teknoloji uzmanıyım diyen kişi kusura bakmayın ama halt etmiştir. Nasıl ki tıp uzmanı diye bir tabir yoksa, tıp, kendi alanında yüzlerce uzmanlık alanına bölündüyse, Teknoloji de öyle bir kavramdır.

Kimse ben teknoloji uzmanıyım diyemez, diyememeli. Reklamda bahsi geçen kişiler kendi alanlarında uzmandırlar, uzman olmazlarsa, onca insanın işlemlerini sabırla ve özenle gerçekleştiremezler, ancak bu onları Teknoloji Uzmanı yapmaz.

Uyarınız üzerine yazımın bazı bölümlerini kaldırıyorum.

Post a Comment

 
Copyright 2009 bigün şöyle bişey oldu. Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator